24/04/2021

 

U oragnizaciji Instituta ovlašćenih procjenjivača Crne Gore (IOPCG)

SERIJA WEB KURSEVA putem Zoom aplikacije u 2021. god. za sticanje sertifikovanog finansijskog analitičara Instituta ovlašćenih procjenjivača Crne Gore (SFA IOPCG), koji je sličan kurusu obuci Instituta CFA.

U Programu obuke SFA (IOPCG) moduli 15 i 16 se odnose na Hartije od vrijednosti sa fiksnim prihodima I i II (nosi 6-10 poena od 100 poena). Pohađanjem ostalih modula tokom 2021. i 2022. god. kandidat stiče pravo da polaže za sertifikat finansijskog analitičara (SFA IOPCG). 

Više o Programu SFA (IOPCG) 


WEB KURS HARTIJE OD VRIJEDNOSTI SA

 FIKSNIM PRIHODIMA 

UZ MOGUĆNOST PERSONALIZACIJE WEB KURSA


           
 2021. 

WEBKURS HARTIJE OD VRIJEDNOSTI SA FIKSNIM PRIHODIMA je sveobuhvatni kurs o obveznicama: pojmovi, definicije, opisi, primjena i praktični primjeri

Obveznice su hartije od vrijednosti čije se tržište iz godine u godinu uvećava. Prema procjeni iz sredine 2020. god. vrijednost globalnog tržišta obveznica je oko 128,3 triliona USD koje čini 68% državne obveznice i 32% korporativne. Dominira tržište SAD sa 22, 4 triliona USD, Kina 19,8 triliona USD, Japan 12,4 triliona USD vrijednosti glavnice emitovanih obveznica. Krajem trećeg kvartala EU tržište domaćih i stranih obveznica u obimu je iznosilo oko 24 triliona USD. Trend rasta u posljednjih 5 godina je izrazit, gotovo eksponencijalan rast. Crna Gora je zadužena suverenim obveznicama preko 2 milijarde eura. Dakle, obveznice su danas jedan od najrasprostranjenijih finansijskih instrumenata zajedno sa derivatima i akcijama kompanija. Bavljenjem danas, posebno u budućnosti, finansijama u velikim kompanijama, finansijskim institucijama, državnim finansijama je teško zamislivo bez praktičnih znanja i  vještina upravljanja hartijama od vrijednosti sa fiksnim prihodima (obveznicama i zapisima) i neophodno je za ambiciozne i perspektivne karijerne finansiste.

WEBKURS O OBVEZNICAMA upravo pruža mogućnost da savladate sve nepoznanice u praktičnom radu sa obveznicama od pripreme, dizajna serije, emisije do trgovine.

Savladajte vještine analize hartija od vrijednosti sa fiksnim prihodima (obveznice, zapisi):

· Kako razlikovati kratkoročne od dugoročnih hartija od vrijednosti
· Kako izračunati isplativost ulaganja u hartije od vrijednosti
· Kako izračunati cijenu i prinose u hartije od vrijednosti – obveznice, note i zapise
· Kako uočiti rizike ulaganja u hartije od vrijednosti
· Kako izabrati najpovoljnije hartije od vrijednosti uključujući i crnogorsko finansijsko tržište
· Kako trgovati hartijama od vrijednosti na domaćem finansijskom tržištu i Euro obveznicama
· Kako pripremiti emisiju državnih obveznica sa ugrađenim opcijama
· Kako pripremiti emisiju kompanijskih obveznica sa karakteristikama koje najbolje odgovaraju kompaniji.

WEBKURS je namijenjen pojedincima ili grupi polaznika iz: banaka, investicionih fondova, državnih organa, kompanija i drugih organizacija. Takođe namijenjen je studentima osnovnih i postdiplomskih studija, zaposlenima u finansjskom sektoru i svima koji su zainteresovani za oblast obveznica.

Kurs se sastoji od djelova (sesija) u trajanju od 1 mjeseca.

HARTIJE OD VRIJEDNOSTI SA FIKSNIM PRIHODIMA (MODULI 15 i 16 Programa SFA) 

Dio

Modul 15 i 16 iz Programa SFA IOPCG

Sadržaj

               I

Opšte o obveznicama kao hartija od vrijednosti

Kreditiranje, emitent, investitori, tržište, poreski tretman, bankarski krediti vs. obveznice) i osnovne karakteristike obveznica (nominalna vrijednost, cijena, prinos, dospijeće, poboljšanje kreditne sposobnosti, primarno i sekundarno tržište), Vrste obveznica (državne i kompanijske, kratkoročne i dugoročne, kuponske, beskuponske, flotirajuće, opcijske, konvertibilne).

              II

Sve o kuponskim obveznicama

Emisija, izvori otplate obveznice, nominalna vrijednost, kuponska stopa, kupon, frekvencija isplata kupona, cijena obveznice, prinos do dospijeća, tekući prinos, konverzija konvertibilne obveznice, prodajna i kupovna opcija, odredbe o nepredviđenim situacijama, inflaciono zaštićena obveznica i dr.

              III

Sve o beskuponskim obveznicama

Emisija, nominalna vrijednost, dospijeće, cijena, prinos do dospijeća.

              IV

Sve o flotirajućim notama (obveznicama)

Karakteristike, proračun cijene.

              V

Sve o kratkoročnim hartijama od vrijednosti i reotkupu (Repo)

Metoda višestrukog obračuna prinosa u toku jedne godine, proračun cijene, proračun prinosa, reotkupu (Repo:  pojam, karakteristike, proračun cijene i prinosa), tržište i indeksi obveznica (ponuda, tražnja, kotacija).

              VI

Spot i forvard stopa prinosa

Pojam, proračun, upotreba u vrednovanju obveznica, rasponi prinosa: I, Z i G-spot kriva, kriva kuponskih obveznica.

              VII

Crnogorsko finansijsko tržište

Karakteristike, mogućnosti ulaganja u obveznice i zapise sa proračunima cijene i prinosa. Euroobveznice (kotacija, cijene, prinosi)

Obuka obuhvata praktičnu primjenu u proračunima: formula, Excel ugrađenih funkcija, finansijskog kalkulatora i finansijskih tablica.

Personalizacija kursa sastoji se u mogućnost prilagođavanja kursa specifičnim potrebama polaznika.

Način izvođenja obuke je modularan putem Zoom aplikacije i sastoje se od prezentacija stručnog materijala po uzoru na CFA Institute koji se sastoji od: sadržaja, ishodišta, pojmovnika, karakteristika, praktičnih proračuna, načina proračuna (formule, Excel, finansijski kalkulator, tablice) i primjera za uvježbavnje proračuna i testovi provjere znanja.

Kurs traje 1 mjesec dinamikom prema dogovoru sa polaznicima kursa putem Zoom aplikacije. Vrijeme održavanja web kursa prema dogovoru radnim danom ili preko vikenda. 

Raspored održavanja Webkursa Obveznice u 2021. god.: 1. jul, 1. oktobar i 1. novembar. Za in house obuku moguć je poseban dogovor o rasporedu održavanja kursa.

Materijali su slajdovi i opciono e-knjige na engleskom jeziku i domaćem jeziku, kao i upućivanje u literaturu.

Cijena kursa 400€ po jednom polazniku ili 350€ za grupe veće od 3 učesnika. Kurs može da se izvodi u institucijama/firmama (in house) iznosi 2.000€ bez obzira na broj polaznika kursa iz institucije (firme).

Izvođenje kursa se opciono može izvesti na engleskom jeziku.

Zainteresovani mogu ostvariti kontakt u vezi ovog WEBKURSA O OBVEZNICAMA putem Kontakt forme desno pri vrhu ove strane. Dogovor je moguć o personalizaciji kursa i terminima održavanja, cijeni  i drugog vezano za Webkurs o obveznicama.

Menadžer kusa: Prof. dr Dragoljub Janković, univerzitetski profesor iz finansija

Kontakt: El. pošta: info@iopcg.meTelefon: Tel/fax: +382 (0) 20 634 114,

Mob: +382 (0)67 017 741, http://www.iopcg.me

Menadžer kursa: El. pošta: dragoljub2008@gmail.com

 

Nema komentara:

Objavi komentar

Poruka, pitanje, dogovor ...